Το τρίγωνο Ιράν-Τουρκία-Λιβύη και στη μέση η Ελλάδα

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση στη Μέση Ανατολή, ανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική (Ιράν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Συρία, Ισραήλ, Λίβανος, Λιβύη), μετά την δολοφονία του Ιρανού Στρατηγού Σουλειμανί με εντολή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ στη Βαγδάτη, την αναμενόμενη απάντηση της Τεχεράνης, τις συμφωνίες για ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας, Λιβύης και Ελλάδας, Ισραήλ, Κυπριακής Δημοκρατίας (αγωγός EastMed) και την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, προκειμένου να προστατέψουν την Κυβέρνησης Σαράτζ, που πολιορκείται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ.

Σε ένα εκρηκτικό διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, λόγω αγεφύρωτων εθνοθρησκευτικών αντιθέσεων και συγκρουσιακών οικονομικών-πολιτικών συμφερόντων, υφίστανται ισχυρές αλληλοεπιδράσεις από τις αποφάσεις ηγετών (Τράμπ, Ερντογάν, Πούτιν, Νετανιάχου, αλλά και διαφόρων σιιτών Αγιαταλάχ, σουνιτών τζιχαντιστών και σκληροπυρηνικών Ουαχαμπιτών). Η δυναμική αυτών των αποφάσεων διαμορφώνει και την μεγακλίμακα (mega-scale) των γεγονότων, με συνήθως δραματικές συνέπειες για τις αδύναμες χώρες.

Ο Τραμπ διέταξε την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Πρόκειται για δολοφονία ενός Ιρανού κρατικού αξιωματούχου με απόφαση προέδρου τρίτης χώρας, των ΗΠΑ. Ο Σουλεϊμανί δρούσε πολιτικά στο Ιράκ, δεν ήταν τρομοκράτης. Έχουμε δηλαδή την πλήρη κατάρρευση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου σχετικά με τον σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία και στην άσκηση κρατικής εξουσίας ανεξάρτητων κρατών με εκλεγμένες κυβερνήσεις…

Διαβάστε την συνέχεια εδώ