Για χάρη του Ερντογάν, ο Πούτιν πήγε να δέσει τα χέρια του Χαφτάρ

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αναδειχτεί κυρίαρχες του παιχνιδιού στη Λιβύη, με τους Αμερικανούς να λάμπουν δια της απουσίας τους. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να παίρνει τον έλεγχο του λιβυκού ορυκτού πλούτου και ο Ταγίπ Ερντογάν τη συνέχιση της ισχύος της υπογραφής Σάρατζ στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να πετυχαίνει τον σκοπό του χωρίς καν να στείλει στρατό, απλώς θέτοντας εαυτόν στο κέντρο των εξελίξεων.

Ο διπλωματικός πυρετός που επικρατεί σε Μόσχα και Άγκυρα συνεχίζεται. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τζουζέπε Κόντε, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως σύντομα θα υπογραφεί η (μόνιμη) κατάπαυση του πυρός μεταξύ του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ  και ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε την υπογραφή εκεχειρίας. Οι πληροφορίες που μετέδωσαν ιταλικά Μέσα εμφανίζουν πιθανή την συγκρότηση τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ιταλίας-Ρωσία-Τουρκία!

Παρ’ ότι Πούτιν και Ερντογάν υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση, τα γενικότερα συμφέροντά τους τούς υποχρεώνουν να βρίσκουν συμβιβασμούς ως εταίροι κι όχι ως ανταγωνιστές. Έτσι, λοιπόν, κάλεσαν τους «εκλεκτούς» τους, που είναι επικεφαλής των αντιμαχόμενων στρατοπέδων, να υπογράψουν μια δεσμευτική εκεχειρία για να τερματιστεί ο πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια διευθέτηση.

Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ