Τα τρία μέτωπα του Κυριάκου – Η θεσμική τρύπα στην εθνική ασφάλεια

Όλα δείχνουν ότι –εκτός απροόπτου– ο Μητσοτάκης θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού, χωρίς σοβαρές αμφισβητήσεις, μέχρι το καλοκαίρι. Για το ίδιο διάστημα, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ κατά κανόνα δεν θα βρίσκει ευρύτερη απήχηση, πέρα από το δικό του πολιτικό-εκλογικό ακροατήριο. Όλα αυτά, όμως, υπό τον όρο “εκτός απροόπτου”. Το υπογραμμίζω, επειδή είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού τα βαριά νέφη που συσσωρεύονται στον ορίζοντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τα δύσκολα, λοιπόν, για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι μπροστά. Κι αυτά τα δύσκολα δεν μπορεί να τα παρακάμψει με την αμέριστη βοήθεια που του παρέχουν τα κατεστημένα Μίντια, παραβλέποντας τα όποια αρνητικά και αντιθέτως υπερτονίζοντας τα όποια θετικά. Αυτή, άλλωστε, είναι και η τάση της κοινής γνώμης απέναντι σε μία σχετικά νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, η περίοδος χάριτος από τη φύση της ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι εάν θα έλθει η ημερομηνία λήξεως, αλλά εάν το θετικό κλίμα θα αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του. Αυτό είναι κοινός τόπος στα λόγια, αλλά μάλλον σπάνιο στην πράξη. Η πείρα αποδεικνύει ότι για αρκετές νέες κυβερνήσεις η περίοδος χάριτος λειτούργησε σαν πολιτική παγίδα. Αφέθηκαν στη θαλπωρή της, θεωρώντας υποσυνείδητα ότι το “πολιτικό καλοκαίρι” θα κρατήσει για χρόνια.

Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ