Η Τουρκία φέρνει την ένταση στην Κύπρο: Στην Αμμόχωστο το ερευνητικό Μπαρμπαρός

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία. Μετά την Ελλάδα στο στόχαστρό της μπήκε και η Κύπρος. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός συνοδευόμενο από μια κορβέτα βρίσκεται ανοιχτά της Αμμοχώστου και σύντομα θα ξεκινήσει παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το State Department με παρέμβαση του προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις.

Με ορόσημο την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο στα τέλη του μήνα ο Αύγουστος προμηνύεται ιδιαίτερα θερμός στο διπλωματικό επίπεδο.

Και ενώ η ΕΕ ετοιμάζει το πλέγμα των κυρώσεων στην Τουρκία και με το Βερολίνο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για αναθέρμανση του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας το ερευνητικό Μπαρμπαρός βρίσκεται ήδη εντός των οικοπέδων 2,3 ανοιχτά της Αμμοχώστου.

Και αυτό την ώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος επιθυμεί την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου από την κυπριακή ΑΟΖ και το State Department σε παρέμβασή του καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χολουσί Ακάρ επαναφέρει την προκλητική ρητορική και διατυπώνει την δηλωμένη πρόθεση της Άγκυρας να βάλει χέρι στα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, στην Κω περιοδεύει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώτος του σταθμός ήταν η Ανώτερη Διοίκηση Εθνοφυλακής.

Το Ορούτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο στη ράδα του λιμανιού της Αττάλειας.

πηγή: megav.com