Σε εξέλιξη η κοινή άσκηση Κύπρου και Ισραήλ – Λάδι στην φωτιά ρίχνουν οι Τούρκοι

Λάδι στην φωτιά με αστείες προφάσεις ρίχνει η Τουρκία ζητώντας 9 νησιά από την Ελλάδα με το πρόσχημα πως η χώρα μας παραβίασε την συνθήκη της Λοζάνης από την στιγμή που έστειλε στρατό. Παράλληλα οι Τούρκοι με NAVTEX τους ανακοίνωσαν πως θα κάνουν και νέα άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου ενώ οι εφημερίδες καλούν τον Ερντογάν να πολιορκήσει τα νησιά μας. Στην Ελλάδα στέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να στέλνει μήνυμα στον σουλτάνο πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα είναι μόνες.

Μετά τα τις νησίδες και τις βραχονησίδες σειρά πήρε η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία τα Ψαρά και ο Άγιος Ευστράτιος. Είναι τουρκικά τα νησιά και πρέπει να μας τα δώσουν λέει προκλητικά ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.

«Στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης (δηλαδή το δικαίωμα κατοχής) των νησιών του Βορείου Αιγαίου και όχι το δικαίωμα κυριαρχίας. Οι περιοχές κυριαρχίας και θαλάσσιας δικαιοδοσίας όπως και ο εναέριος χώρος των νησιών Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος παρέμειναν στην Τουρκία. Η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει τα 9 νησιά από τους πολίτες της και το στρατό της προς την ενδοχώρα και να τα παραδώσει στην Τουρκία.»

Οι εφημερίδες καλούν σε πολιορκία των νησιών μας 

Το πολεμικό κλίμα σιγοντάρουν και οι τουρκικές εφημερίδες οι οποίες καλούν τον Ερντογάν να πολιορκήσει τα ελληνικά νησιά και να ξαναγράψει την συνθήκη της Λωζάνης η Γενί Σαφάκ λέει πως η Λοζάνη είναι στο τραπέζι και με μία φωτογραφία από επίσκεψη του τότε υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου και του στρατηγού κωσταράκου στην Χίο για να υποστηρίξουν πως η Ελλάδα καταπάτησε την συνθήκη της Λοζάνης αφού έχει στρατό στην Χίο. Στο ίδιο κλίμα και η ΣΟΚΖΟΥ που λέει πως Αυτοί που καταπάτησαν την συνθήκη της Λοζάνης τώρα λένε πως είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν ενώ με πρωτοσέλιδο τον τσαβούσογλου η Χουριέτ λέει πως Η ένταση δεν θα σταματήσει αν η Ελλάδα δεν απομακρυνθεί από τον λεγόμενο «χάρτη της Σεβίλλης».

Νέα Navtex για το YAVUZ και άσκηση μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου 

Ρίχνοντας και άλλο λάδι στην φωτιά η Τουρκία κρατάει με NAVTEX της το Yavuz μέχρι τις 12 Οκτωβρίου στην Κύπρο και ανακοίνωσε με άλλη NAVTEX στρατιωτική άσκηση μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου. Η άσκηση είναι η απάντηση στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια που άφησε να φανεί μετά τις συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογο του πως έρχεται η ολοκληρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο με το Καστελόριζο που είχε εξαιρεθεί.

«Είχαμε δε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια μερική οριοθέτηση, πως θα επανεκκινήσουμε τη διαπραγμάτευση μεταξύ μας, για την ολοκλήρωση αυτής της οριοθέτησης.»

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, προϋπόθεση να υπάρχει έμπρακτη εμπιστοσύνη

H Ελλάδα επιμένει στην χρησιμότητα του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο θέση την οποία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άνγκελα Μέρκελ ενώ ο Στέλιος Πέτσας ‘αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνάντησης ή ακόμη και τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 του μηνός.

«O ίδιος ο πρωθυπουργός είπε πως δεν θα είχε αντίρρηση να συναντηθεί και με τον κύριο Ερντογάν αρκεί να πληρούνται δύο προϋποθέσεις. Μία καλά προετοιμασμένη συνάντηση και εμπιστοσύνη.»

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος την ίδια ώρα τόινισε πως η ελλδα θα κάνει ότι χρειάζεται για την άμυνα της. «Είναι καιρός να αναβαθμίσουμε και τα υπάρχοντα συστήματα μας θα το κάνουμε με σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού.»

Στήριξη στις κινήσεις της χώρας μας και αποδοκιμασία της τουρκικής προκλητικότητας και από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Η Ελλάδα και η Κύπρος ως κράτη μέλη μας μπορούν πάντοτε να βασίζονται στην αλληλεγγύη μας για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων τους».

Μάλιστα η ίδια πρότεινε για τις κυρώσεις στην Τουρκία και κάθε άλλο τρίτο κράτος να αρκεί να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία των Ευρωπαίων.

Μεγάλη άσκηση Κύπρου & Ισραήλ 

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος ξεκίνησε κοινή στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ. Σήμερα στην άσκηση συμμετείχε μάλιστα και ένα αμερικανικό Β52.